top of page

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Δεν θα πω απλά ασχολούμαι μαζί της, θα πω τη ζω! Είναι παλμός κάθε στιγμής. Σε κάθε μουσική που ακούω ή λαμβάνω μέσα μου, συλλαμβάνω αυτόματα και τη χορογραφία της, ακόμα και όταν φαίνομαι στάσιμη... Είναι σαν να τη βλέπω μπροστά μου. Βγαίνει από κάθε κύτταρο ζωντανό!
Δεν μεγάλωσα με ένα πιάνο, όμως η μουσική έρχονταν έξαφνα μες στο κεφάλι μου. Έτσι κάνει ακόμα, και τη χρησιμοποιώ στις Θεραπευτικές Πρακτικές του 'ANASANA"! Μαζί της ζω θαύματα! Όπως το να συμμετέχω στο πρώτο ειδικό μουσικό ρεπερτόριο για την Ελλάδα, ως στιχουργός και συνθέτης! 

 "36 Παρτιτούρες για όλους"

Το ειδικό αυτό ρεπερτόριο για άτομα με διαφορετικότητα, εκδόθηκε και σε γραφή τυφλών. Διδάσκεται εδώ και δέκα χρόνια στο Α.Π.Θ. και στην Κύπρο.
Ευγνωμονώ τον  εμπνευστή της έκδοσης και μουσουργό μας, τον κ. Μ. Κεφάλα, και όλους τους συντελεστές της.
Στα δοκιμαστικά video πιο κάτω, βρίσκονται τα σχετικά τραγούδια μου και ένα ακόμα αγαπημένο, το οποίο χορεύουμε με τα παιδιά...  

ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Το αμόνι του πατέρα στο χωριό, το ραδιοφωνάκι της κουζίνας, το πικάπ του γείτονα, τα στόματα της μάνας ή της θείας, και ένα κασετόφωνο - δώρο γιορτής στην εφηβεία - ήταν οι ...όμορφοι ήχοι που μου σύστησαν τον κόσμο. Σαν κύματα με συντρόφευαν και μου γνώριζαν την ασφάλεια, τον έρωτα, τη χαρά και τη θλίψη, την δόξα της παράδοσης, μα και τον λυρισμό Ελλήνων και Γάλλων συνθετών.

ΚΙΝΗΣΗ

Και τελικά, αφού όλα μα όλα εκπέμπουν κύματα, η μουσική λέω είναι ο συνεκτικός ιστός του κόσμου. Η ζωή αυτή που γίνεται κίνηση αρμονική. Αρχίζοντας από εκείνον τον χώρο, όπου σώμα και ρυθμός είναι ένα, δεμένα με την ανάσα μας.
Για αυτό η κάθε στιγμή έχει τη δική της μουσική. Σε κάθε κύμα, άλλο συναίσθημα, άλλες οι νότες, άλλο το άκουσμα. Ζητά ακρόαση και έξοδο ο εσωτερικός μας ήχος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν είμαι γαλήνια, ακούω τον εσωτερικό ήχο καθαρά και τον αφήνω να βγαίνει από μέσα μου. Επιτρέπω στην σύλληψή του να ΚΙΝΕΙΤΑΙ έξω, στο Φως της δημιουργίας, σαν ένα τραγούδι ή σαν μια μελωδία. Και όταν είμαι αναστατωμένη, τον κάνω ήχο ανακούφισης μα και θεραπείας. Άλλες φορές, συνθέτω τα ειδικά μουσικά προγράμματα για τις προπονήσεις στην 7χορδη σπείρα ή χορευτικά παιγνίδια.

Κάτι σε τζαζ...

"Νυχτώνει ο έρωτας ψυχές"... ήταν και ο τίτλος της πρώτης ποιητικής μου παρουσίασης. Αληθινό μήνυμα ψυχής αυτό το τραγούδι, μακάρι να είχα καταλάβει άμεσα τι μου έλεγε! Ξυπνώντας ένα πρωί, το έγραφα βιαστικά μην το χάσω! Ναι! Είχε έρθει ατόφιο μέσα τον ύπνο μου, όπως και άλλα μηνύματα της ψυχής, όταν ρίχνει το φως της σε μια Μεγάλη Νύχτα...
Για να είμαι σαφής, θέλω να πω πως "έρωτα" εννοώ κάθε καινούριο άνοιγμα στη Ζωή. Το άγγιγμα καρδιάς που μας κινεί προς το Άγνωστο, όπου ενυπάρχουν κι ο φόβος κι ο θάνατος μαζί.

Όπου η ανθρώπινη ύπαρξη πισωπατεί με τρόμο, αμφιταλαντευόμενη... να φύγει ή να μείνει;

Πιο ρομαντικά...

"Ανατολή τη βάφτισαν"... το τραγούδι που έρχεται να συμπληρώσει νοηματικά το προηγούμενο. Γιατί, όταν το Φως της Ψυχής προβάλλει, τότε τα μάτια συναντούν την νέα οπτική... Το θαύμα που είναι εκεί και περιμένει. Τότε το παιδί που ο καθένας κρύβει μέσα του, είναι αυτό που μπορεί να απλώσει τα χέρια και να το πιάσει. Αρκεί να το αφήσουμε ελεύθερο να πάει προς τα εκεί...

Ερασιτεχνικό είναι το βίντεο και αυτού του τραγουδιού, όμως μένω στην απλή του ουσία όπως και η κριτική επιτροπή που το άκουσε! 
Εδώ τα ακούτε με τη μελωδία τους μόνο στο πιάνο, από την πρώτη μου δασκάλα Πόλυ Αποστολάτου!

Όταν το τραγούδι γίνεται...

..παιγνίδι και χορός με παιδιά της Α' τάξης του Δ' Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, όταν ήμουν εκεί μέσω του τμήματος φιλαναγνωσίας του Ε.ΚΕ.ΒΙ. για την παρουσίαση του βιβλίου ¨Ακούγοντας τη φωνή... συναντώντας το παράδοξο".

Ευχαριστώ όλο το σχολείο για τη θερμή υποδοχή και την φιλοξενία, μα ειδικά τα παιδιά, για την αγάπη και την προσοχή που μου έδωσαν!

Η συμμετοχή τους, ήταν αναπάντεχη! Τα σχόλιά τους καταπληκτικά! Όταν ζω τέτοιες εμπειρίες, ευτυχώ και αναπαύομαι, με την πίστη πως κάτι καινούριο υπάρχει στον κόσμο μας..

Anchor 1

ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page