top of page

"Χορεύοντας τον πόνο"

Αποδεχόμενη την ιδέα πως "ο πόνος είναι μήνυμα της ψυχής", και με τη στήριξη του Πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, που υποστήριζε πως πολλά συμπτώματα οφείλονται σε απώλεια σύνδεσης με την ψυχή, ανακάλυψα έναν τρόπο να αποκωδικοποιώ αυτό το μήνυμα. Βρήκα την κίνηση που θεραπεύει, που αποκαθιστά τη σύνδεση και την ελεύθερη ροή μας με το πνεύμα, για περισσότερη δράση και διαύγεια στην ζωή μας. Σε έναν χορό αυθόρμητο και ασφαλή, ενσυνείδητο και καθησυχαστικό...


Πρόκειται για συνεργασία με το ατομικό μας ασυνείδητο στο φως της παρατήρησης, μέσα από το σώμα και την ανάσα που είναι η πρώτη μας κίνηση για ζωή. Η κίνηση είναι ο πρωταρχικός δημιουργός, που μπορεί να θεραπεύει καθώς εισάγει σε άλλες συχνότητες. Το σώμα δε, κρατά την ιστορία μας και τις συνήθειες, μα διαθέτει και την σοφία άλλων τρόπων, που λειτουργούν περισσότερο προς όφελός μας. Αυτοί αποκαλύπτονται και έρχονται στο φως μέσα στον ιδιαίτερο αυτό χορό μας με τον πόνο. Το αποτέλεσμα είναι να μετακινούμαστε και στη ζωή μας πιο ελεύθερα και δημιουργικά, όπως το κάνουμε μέσα σε αυτή την εκπαίδευση.


Δημιουργικότητα είναι το πάντρεμα της πληροφορίας με την αγάπη. Όπως δείχνει η ιστορία, όταν καθαριζόμαστε από τους περιορισμούς μας, μπορούμε να αποκτήσουμε ευρύτητα συνείδησης και να δημιουργήσουμε σύμφωνα με την πρόθεσή μας. Πριν δημιουργήσουμε όμως, χρειάζονται οι πληροφορίες. Και τα οστά με τη σκελετική μας δομή αντιστοιχούν στις πληροφορίες, τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε πεντακάθαρες καθώς καθαριζόμαστε από τα συναισθηματικά-νοητικά μας μπλοκαρίσματα και τις συσπάσεις που αυτά προκαλούν, για όσο συσσωρεύονται μέσα μας. Δηλαδή από ό,τι εμπόδιζε να δούμε καθαρά, να επιλέξουμε, να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε ελεύθεροι. Ελεύθεροι από τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και τον αμίλητο πόνο, που όσο μένει ασυνείδητος και ανέκφραστος, μπορεί να γίνει ένταση στο μυικό σύστημα ή στα όργανά μας, επηρεάζοντας σοβαρά την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

"Χορεύοντας τον πόνο, απολαμβάνουμε την ζωή."

Με τον όρο "πόνο", εννοώ από ένα ήπιο ανεκπλήρωτο συναίσθημα όπως ενόχληση σαν σφίξιμο στο στομάχι, βάρος στο στήθος, αίσθηση-πνίξιμο στο λαιμό, μούδιασμα στα άκρα, ένα μάγκωμα δίχως εμφανή λόγο στην μέση μας, έως μια βαθύτερη αίσθηση σαν εξάντληση-υπερκόπωση ή σαν εκείνο το παράπονο που δεν έγινε ποτέ κλάμα δυνατό και την απόγνωση που δεν έγινε ποτέ κραυγή. Όλα αυτά υποδηλώνουν μέρος της ενέργειάς μας που δεν κυλά ελεύθερα, και γίνονται εμπόδια στην δράση μας. 'Όμως ο πόνος είναι τόσο μέρος της ζωής, όσο και η αναπνοή. Έτσι η σχέση μας μαζί του, ορίζει πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με την ζωή. Αναγνωρίζοντάς τον με σεβασμό, γίνεται αδερφός και οδηγός. Αρχίζοντας να τον ακούμε, και να τον κατανοούμε, στην κυριολεξία συνδεόμαστε με την ζωή.


Όταν χορεύω τον πόνο, τον προσεγγίζω από μία άλλη πλευρά. Τον ακούω και αφήνω το σώμα να βρει άλλους τρόπους να συνυπάρχει ή να κινείται μαζί του. Τον ελευθερώνω από την σκέψη μου και εκείνος γίνεται ανάσα, φώνηση ή κίνηση. Με πάει σε δρόμους που δεν θα τους έβρισκα αλλιώς. Έχεις προσέξει πως όταν πονάς κάπου, τότε όλο το σώμα συσπάται, και εσύ μαζεύεσαι για να μην κάνεις την κίνηση εκείνη που φέρνει τον πόνο στην επιφάνεια; Δεν θα σου πω να την κάνεις. Ούτε να τον προκαλέσεις και ούτε να κάνεις πως δεν υπάρχει. Μα να επιτρέψεις να δεις τι κινείται ανώδυνα, μπορεί και ευχάριστα, ενώ κάπου πονάς!


Τότε μειώνεται ή εξαφανίζεται, τα συναισθήματα σου μετατοπίζονται και οι ανάγκες ανακουφίζονται, αφού έρχονται στο φως και αναγνωρίζονται. Το κυριότερο όμως όλων, η ενέργεια η οποία βρίσκεται σε αυτά και έχει την δυναμική της επαναφοράς σου στην υγεία, εξισορροπείται αυτόματα. Έτσι όπως συμβαίνει φυσιολογικά στον οργανισμό σου όταν υπάρχει ένα πρόβλημα. Μέσα από την δυνατότητα αυτο-ίασης που διαθέτει, αλλάζει από την αιματική κυκλοφορία ως και την εγκεφαλική του λειτουργία για χάρη της υγείας και της ισορροπίας σου. Αρκεί εσύ να το επιτρέψεις.

Να επιτρέψεις την μετακίνηση. Αυτό είναι πιο αληθινό από οτιδήποτε για όσους έχουμε διδαχθεί να αναγνωρίζουμε τον πόνο σαν πληροφορία, σαν το σοφό μήνυμα ψυχής, που έρχεται για να παρακινήσει μια αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε. Επειδή αληθινά δεν μας φτάνει μόνο η νοητική σύλληψη των πεποιθήσεων που περιόριζαν το προχώρημά μας. Χρειαζόμαστε όλο τον φορέα μας καθαρό και ανοιχτό, τη συνειδητότητά μας όλη ελεύθερη, για να ρέει το πνεύμα και να μας οδηγεί με ευκολία προς μία ζωή που ανταποκρίνεται στα όνειρά μας.


Ο πόνος μας χρησιμεύει ως καθοδήγηση προς την αγάπη.

Ένα σώμα σφιγμένο δεν κυλά και δεν ρέει. Ούτε επιτρέπει σε νέες ιδέες και τρόπους να περάσουν, να γειωθούν στην πραγματικότητα αρκετά, να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Συναισθήματα ανέκφραστα ανακυκλώνονται με εμπειρίες παγιωμένες σε έναν λαβύρινθο, και χρειάζεται μίτος για να βγούμε στο φως. Και ο μίτος είναι η εσώτερη αίσθηση, που αφού την αφυπνίσουμε, μας οδηγεί κατάλληλα γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελεύθερο πνεύμα μας και την αγάπη. Επιτρέπουμε, συν-κινούμαστε με τον πόνο, δοκιμάζουμε και παρατηρούμε το εσώτερο σώμα, την αίσθηση της παρουσίας που αλλάζει, ως αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής. Δοκιμή η οποία είναι ασφαλής γιατί γίνεται βήμα το βήμα και με ενσυναίσθηση.


Αυτή την εσώτερη αίσθηση ανιχνεύουμε, όπως και στην 7χορδη σπείρα. Αρχικά οσμιζόμαστε την ύπαρξή της, μετά την κινητοποιούμε ώστε να την ξυπνήσουμε, της επιτρέπουμε ύστερα να ελευθερωθεί και να ανοίξει την καρδιά μας, ανασαίνουμε μαζί της τα όνειρά μας, και γαληνεύουμε τελικά στην σύνδεσή της την καθαρή με το πνεύμα μας. Πλήρης "χορός".

Αγαπώ τον χορό, και μετά από παραδοσιακούς, ευρωπαϊκούς και λάτιν, τα τελευταία δέκα χρόνια ασκήθηκα στην κίνηση ελεύθερης έκφρασης, διαλογισμού, αυτο-σχεδιασμού και θεραπείας, αναζητώντας μαζί με τη χαρά το νόημα. Πράγματι, γεύτηκα αρκετές φορές την πληρότητα, μα δεν κρατούσε πολύ και ούτε μπορούσα να το επαναλάβω μόνη μου. Αυτό με κατηύθυνε να εφεύρω μια κίνηση τόσο ελεύθερη και ανεξάρτητη, ώστε όποια συνθήκη κι αν ζω, βιώνω χαρά και ανακούφιση. Μόνη ή με παρέα!


Άνοιγμα στο φως της ψυχής με 5 ποιότητες.

Μέσα στην κίνηση αυτή, ιδίως όταν πονάμε, ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν τις γνωρίζαμε, και βρίσκουμε λύσεις σε θέματα που μας απασχολούσαν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας κατέχει όλες τις αλήθειες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πνεύμα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, όπως και με την υψηλότερη θέλησή μας.

Εμείς δηλώνουμε την κατάλληλη πρόθεση, και από μια γειωμένη στάση σώματος ξεκινάμε την εξερεύνησή μας ρίχνοντας το φως της εξαίρετης οπτικής των πραγμάτων για την ανάδυση εκείνων που χρειαζόμαστε, με προσοχή, αναγνώριση, στήριξη, αποδοχή, εμπιστοσύνη, στο μέσα μας. Είναι οι βασικές ποιότητες κάθε σχέσης, όπως ετούτης με τον εαυτό μας. Καθώς ολοκληρώνουμε, μαγικά χαλαρώνει ο πόνος, ό,τι και αν αφορά. Η κίνηση και η φώνηση απελευθερώνουν την αναπνοή μας. Εισέρχεται το πνεύμα και γίνεται Ανάσα. Δίνει απαντήσεις και μας εμπνέει με νέες ιδέες για να προχωρήσουμε. Η ολοκλήρωση, που σχετίζεται άμεσα με το ιερό μας κέντρο, συνίσταται στο να συνεχίσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Είναι αληθινά ένας τολμηρός και συνάμα μαγικός τρόπος αξιοποίησης και απελευθέρωσης του πόνου, που αποκτά ενδιαφέρον και μόνο από το ότι κάθε φορά αναδύονται άλλα πράγματα και εξελίσσεται διαφορετικά. Γι αυτό τον ενσωμάτωσα στην πρακτική της 7χορδης σπείρας, όπου και εκεί σου λέω "έλα όπως είσαι", με τη χαρά σου και τη λύπη! Γιατί η ζωή τα έχει όλα. Στην ατομική σου εκπαίδευση όμως δεν θα χρησιμοποιώ την μουσική. Εδώ θα σε βοηθώ να ακούσεις τον εσωτερικό σου ρυθμό και τον ήχο. Θα δεις πως αρκούν δέκα ατομικές συνεδρίες, για να μπορέσεις μετά να δοκιμάσεις και μόνος σου. Τα οφέλη είναι σαφή και πολλά:

  1. Προλαμβάνεις τη μόνιμη εγκατάσταση του πόνου στο σώμα σου.

  2. Μειώνεις την ταλαιπωρία σου συναισθηματικά και σωματικά.

  3. Αποφεύγεις ή ελαττώνεις τη χρήση φαρμάκων.

  4. Αποκτάς επίγνωση της βαθύτερης αιτίας του πόνου και άρα έχεις τη δυνατότητα να τον αποτρέψεις στο μέλλον.

  5. Μαζί με αυτόν απελευθερώνεις ουσιαστικά την ζωντάνια σου, όπως και την αίσθηση της αυτοδυναμίας και της αυτοκυριαρχίας σου.

  6. Αποκτάς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις και να προχωρήσεις στην παρούσα στιγμή της ζωής σου.

  7. Φροντίζεσαι με τον πιο χαρούμενο και οικονομικό τρόπο.

  8. Ανακαλύπτεις τη δυνατότητά σου να κινηθείς ενώ πονάς, τη δύναμη ενώ φοβάσαι, και το θαύμα της αλλαγής που συμβαίνει με τις μικρές κινήσεις, ενώ παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου!

  9. Προσφέρεις στον εαυτό σου σύνδεση και ενσυναίσθηση, γενόμενος ικανός να σχετίζεσαι καλύτερα και με άλλους.

Έλα να εκπαιδευτείς μαζί μου σε αυτό τον τρόπο, και θα δεις!

"To dance with life and not against it, to move responsively instead of reactively, this is a way to make spirit visible in the world."

~ Anna Halprin



ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page