top of page

Αλλαγή και εμείς

Έγινε ενημέρωση: 7 Απρ 2023

Εμείς τείνουμε να λαχταρούμε τη σταθερότητα στα πράγματα της ζωής. Η αλλαγή όμως θα συμβεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Μπορούμε να μάθουμε να την αγκαλιάζουμε ενώ απελευθερώνουμε το παρελθόν με χάρη.

Θα βρεις εδώ μερικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό.Άρνηση

Όταν περνάμε κάποιου είδους αλλαγή στη ζωή, μπορεί η συνηθέστερη ανταπόκρισή μας να είναι η άρνηση η οποία εμφανίζεται σαν ένταση σε σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό επίπεδο. Κάποιες φορές μάλιστα, εμφανίζεται και με έντονο πόνο, ως αντίδραση του οργανισμού μας στο ερέθισμα της αλλαγής. Και για να είμαστε πιο σαφείς, η αλλαγή εγείρει άρνηση ή πόνο όταν ξυπνάει τις αποθηκευμένες οδυνηρές αναμνήσεις μας, που με κάποιο τρόπο συνδέονται μαζί της. Γι αυτό οι αντιδράσεις μας στην αλλαγή πολλές φορές μπορεί να φαίνονται παράλογες! Γιατί πρόκειται για αναμνήσεις που δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε εύκολα, - τραυματικές, κληρονομημένες ή αποθηκευμένες από την προγλωσσική και προλογική μας περίοδο ζωής- μέσα στην κυταρρική μας μνήμη.


Κατάφαση

Στην περίπτωση αυτή εμείς μπορεί να μην έχουμε καν παρατηρήσει ότι προετοιμαστήκαμε "ενάντια" στην αλλαγή, μέχρι να βιώσουμε το άγχος που συνήθως προκύπτει, τις εναλλαγές της διάθεσης, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ή τη γενική αίσθηση ανησυχίας για το άγνωστο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι θετικοί τρόποι για να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή χωρίς να την απωθήσουμε, και χωρίς να προσπαθήσουμε να αρνηθούμε ότι συμβαίνει. Δεδομένου ότι η αλλαγή θα συμβεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής, μπορούμε να μάθουμε να μετατρέπουμε την αναταπόκρισή μας σε αυτήν, σε μια καταφατική προσμονή ή έστω αναμονή. Η επιμονή στην άρνηση, κάνει τον πόνο μας ταλαιπωρία. Μπορούμε αντί γι αυτό, εμείς να καλωσορίζουμε την αλλαγή και το καινούριο που θα μας φέρει, με ειλικρινή περιέργεια και απελευθερώνοντας το παρελθόν με χάρη.Εναλλακτικά

Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την οπτική μας. Αυτό γίνεται αλλάζοντας τις ετικέτες που χρησιμοποιούμε για να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, όπως εάν παίζαμε ένα παιχνίδι οπτικοποίησης. Μπορούμε να δούμε ξανά τα συναισθήματα του άγχους σαν τις ανήσυχες πεταλούδες που έρχονται με ανυπόμονη προσδοκία. Με αυτή τη στροφή, αρχίζουμε να αναζητούμε το "καλό" που βρίσκεται στο δρόμο μας. Δεν είναι εύκολο πάντα, ειδικά όταν η αλλαγή στη ζωή μας σημαίνεται αρχικά με μία απώλεια. Το "καλό" τότε μοιάζει απίθανο να υπάρχει κάπου. Αν τότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις δυνατότητες ύπαρξής του, όταν καλλιεργούμε στη σκέψη μας πως το καλό είναι μπροστά για να το βρούμε, εστιάζουμε εκεί την ενέργειά μας. Και έτσι μεταστρέφουμε την εμπειρία σε κάτι θετικό, ενώ αφήνουμε τα συναισθήματα να μας οδηγήσουν μπροστά.


Τελετουργικά

Θα μπορούσαμε επίσης να επιλέξουμε να κάνουμε ένα τελετουργικό για να επιτρέψουμε έτσι στον εαυτό μας να επεξεργαστεί πιο εύκολα τα συναισθήματά του. Κάθε πολιτισμός έχει δημιουργήσει τελετές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση από τη μία φάση της ζωής στην άλλη. Μπορούμε λοιπόν πάντα να δημιουργήσουμε και μία τελετή. Άλλοτε γράφοντας πρώτα τις αρνητικές σκέψεις και ύστερα καίγοντάς τες όλες σε μία φωτιά, για να παρακολουθήσουμε τον καπνό να τις παρασύρει και να τις απελευθερώνει... Άλλοτε πάλι μπορούμε να καλωσορίσουμε αλλαγές και μεταμορφώσεις, φυτεύοντας λουλούδια ή δέντρα. Άλλες τελετουργικές δραστηριότητες, όπως αποχαιρετιστήριο πάρτι ή πάρτι εγκαινίων σπιτιού, τις κάνουμε και αυτόματα. Η κοινωνία μας επίσης, έχει ενσωματωμένες τελετές όπως αποφοιτήσεις και γάμους, που μπορεί να ικανοποιήσουν την ανάγκη που νιώθουμε.Εσωτερικά

Μερικές φορές πάλι, η μετάβαση από την άρνηση στην αποδοχή, είναι το μόνο που χρειάζεται για να απαλύνουμε το άγχος μας. Μπορεί να μας συμβαίνει εξωτερικά παράλληλα με όλους τους προηγούμενους τρόπους, μπορεί και μόνο εσωτερικά και σιγά σιγά, μες στο χρόνο και στο ρυθμό που είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε να συμβεί. Η διαδρομή μας μέχρι την αποδοχή, είναι αληθινά μια ισχυρή μεταμορφωτική διαδικασία ζωής.

Διαδικασία μες την οποία αλλάζουμε την ενέργειά μας. Αλλάζουμε εμείς! Μετακινούμαστε σε μία άλλη συχνότητα παρουσίας. Άλλωστε "αλλάζω θα πει ανταπεξέρχομαι". Και αν χρειάζεται, ζητάμε στήριξη από ειδικό, ή από τον εσωτερικό φωτεινό οδηγό. Δικαιωματικά μπορούμε επίσης, να παίρνουμε μαζί μας τις αναμνήσεις εκείνες που μας ενδυναμώνουν για να προχωράμε και να μετακινούμαστε από το άγχος ή τον πόνο προς τον ενθουσιασμό ή τη χαρά, για το "καλό" που έρχεται.


Υ.Σ.

Στους παραπάνω συνδέσμους προτείνω θεραπευτικές μεθόδους που τις εφαρμόζω επειδή με έχουν βοηθήσει πολύ στις αλλαγές που χρειάζονταν να ακολουθήσω. Αν σου έχει δημιουργήθεί κάποια απορία διαβάζοντας αυτό το άρθρο μου, ή χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για να ανταπεξέρθεις σε μια αλλαγή, παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου εδώ{... }


Ευαγγελία Σερέτη

Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Προπονήτρια Ευεξίας

Πιστοποιημένη Διαμεδολαβήτρια Chakradance

Comments


ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page