top of page

Πόσο αγαπάμε την ελευθερία

Έγινε ενημέρωση: 2 Σεπ 2023


Η ελευθερία στον ουρανό - anasana.gr

Υπάρχει ένα κορίτσι που πολλοί θα θέλαμε να αγκαλιάζουμε, μα για να το κάνουμε, περνάμε από τους φόβους μας. Κάποιοι γευτήκανε για λίγο τις αλήθειες του, μα έκαναν εντέλει πίσω. Τρομάζανε να αγκαλιάσουνε μαζί έναν μεγάλο φόβο· τον φόβο του μοναχικού θανάτου. Μιλώ για την ελευθερία.

Έτσι προτίμησαν εκείνη που ήξεραν σκλαβιά, και ας έμεναν ανάπηροι - κι από αισθήματα βαθιά και από την δημιουργική τους χάρη. Όχι πως είναι αυτή ο μόνος δρόμος να αισθανόμαστε και να δημιουργούμε, μα όταν τον περάσουμε, βγαίνουμε σίγουρα πιο ζωντανοί και ακέραιοι.


Εδώ αρχίζει η αγάπη

Για τούτο διαλαλώ και προσκαλώ στην ατραπό της γνωριμίας μας με τον Εαυτό, ψυχή μας και Θεό. Με αυτήν την Άγια Πνοή που κατοικεί και μέσα μας και μας κινεί προς την αλήθεια. Που δίνει δύναμη να πάμε απ' την αρχή, να ενθυμούμαστε, να είμαστε ελεύθεροι και αγαπημένοι. Αυτά τα δυο πάνε μαζί!

Ξανά, σιγά και λίγο λίγο, να αγκαλιάζουμε τον πιο μικρό μας εαυτό που σκιάζεται άμα αλλάζει τρόπο ή και τόπο, λες και τελειώνει η αγάπη, λες κι είναι η γη η μόνη κατοικία μας. Το πιο πολύ που είδα να αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε, είναι η ταυτότητα. Όχι βέβαια η αστυνομική... μα αυτή που συνηθίσαμε να δείχνουμε στον κόσμο. Εγώ ας πούμε, αυτή της οδοντίατρου, ή της μητέρας (που τι τραβάει η καημένη), ή και χειρότερα της ηρωίδας (πω! λες να 'ναι ηρωισμός το ν' αγαπάς;).

Το ξέρεις, πως αυτοί από μας που πιο πολύ την σκιάζονται την αλλαγή, είναι αυτοί που λεν πως δεν φοβούνται; Μα έχουν ένα τρέμουλο κρυφό, που φανερώνεται με τον καιρό στα χέρια τους, σαν πάρκινσον, κι ένα θυμό που τον ξεσπάν παράλογα όσο κι αν θα ήθελαν να τα ελέγχουν όλα.

Γνώρισα κάποιον που το έκανε αυτό· που έκανε πίσω και παράτησε το πνεύμα του το φωτεινό της δημιουργίας, πολύ πριν τον αφήσει η ζωή να αλλάξει κόσμο. Μα και εμένα σαν κοιτώ, παρατηρώ τα βάρη που έμαθα να κουβαλώ και συλλογίζομαι, πόσο αγαπώ να είμαι ελεύθερη... ιδίως από τις προσδοκίες. Νιώθω εδώ αρχίζει η αγάπη.


Πού βρίσκεται η ελευθερία

Λεν η αλήθεια ελευθερώνει όπως η αγάπη. Και άμα βρίσκεται μονάχα πέρα από το θάνατο, είναι ευκαιρία εν ζωή να δέσουμε τις δυο απόψεις; Να βρίσκουμε τη λευτεριά κάθε φορά που μια αλήθεια ξεσκεπάζεται, και που πεθαίνει κάτι από τις προσδοκίες μας - κομμάτι απ’ τα πιστεύω που μας στήριζαν... Είναι η στιγμή όπου δεχόμαστε μία αλήθεια άλλη· τότε αγγίζουμε την ελευθερία. Ίδια στιγμή που πάμε έξω απ’ τον κλοιό μίας ανάγκης, του εθισμού ή και συνήθειας, για να διαλέξουμε αυτό που εμπλουτίζει αλήθεια τη ζωή μας - για μία νέα οπτική, με πιότερη αγάπη.


Μα θα μου πεις, η αλήθεια είναι κάποτε σκληρή! Με βρίσκεις σύμφωνη – συχνά είναι σκληρή και άσχημη. Πονάει. Για τούτο προτιμώ να πάω σ’ αυτήν σιγά σιγά, μέσα από το σώμα και από την Τέχνη, που αφενός την ομορφαίνουνε και αφετέρου μου την δείχνουνε με ένα ρυθμό που να μπορώ να ζήσω. Έτσι πονώ, μα ανακουφίζομαι συνάμα.

Δεν σε γελώ, είναι εφικτό. Μπορείς να βρεις ελευθερία όταν αρχίζεις απ’ το σώμα. (Δες εδώ γιατί…) Το σώμα είναι νους αλλά και πνεύμα. Κρατά ό,τι σε σκλάβωσε μα κι ό,τι ελευθερώνει. Μαζί με μνήμες που πονάν, έχει και σοφία. Έτσι μπορεί η ενσυνείδητη και θεραπευτική εργασία να προσπερνά τον νου κι ό,τι βαρύ κρατάς, για να βιώνεις την ελευθερία. Να νιώθεις πιο βαθιά τα συναισθήματα, να ζωντανεύεις, να εκτείνεσαι σε δυνατότητες, πέρα από απόψεις που εμπόδιζαν μία ζωή ενδιαφέρουσα.


Πώς θα την συναντούσες

Εν κατακλείδι θα έλεγα, η ελευθερία βρίσκεται όπου αγαπάς να είσαι, σ' ένα ταξίδι δίχως τέλος, πέρα απ' το νου κι από τον χρόνο, παντού όταν ανοίγεσαι στην συνειδητότητα (δες τι εννοώ με ένα κλικ εδώ…) Κάθε στιγμή σου διατίθεται γι αυτήν, την φυσική κατάσταση. Με πιο υψηλή μορφή ατομικής συνείδησης το πνεύμα σου, κι ακόμα υψηλότερη και συμπαντική, την ίδια την ψυχή. Όσο ενσαρκώνεις την ψυχή εν ζωή, το φως που λέμε «αληθινό εαυτό», τόσο πιο λεύτερος θα γίνεσαι.

Εμένα μου συμβαίνει αυτό ευκολότερα όταν χορεύω αυθόρμητα. (Δες Θεραπευτικός χορός.) Ρωτάω κι εσένα κλείνοντας, αν θέλεις λίγο να το συζητήσουμε... Πού συναντάς ελευθερία, πού τη ζητάς; Στον λόγο σου, στην κίνηση ή στη σκέψη; Πας ό,που αγαπάς, ό,τι κι αν σκέφτονται οι άλλοι; Και το ρωτάω σε όλους μας... Θέλουμε αλήθεια το ταξίδι ή μόνο με εγγύηση μια σίγουρη Ιθάκη;

Καλοδεχούμενες οι απαντήσεις,

και στην ψυχή μας πιο κοντά,

Ευαγγελία


Εγώ ελεύθερη

Υ.Σ.

Θα βρεις το κείμενο και σε βίντεο στο youtube (στο σύνδεσμο αυτό...)



ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page