top of page

Προσφέροντας παρουσία

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαΐ 2023



Να είμαστε ευαίσθητοι

Πολλές φορές η μόνη πραγματική μας ανάγκη είναι να είναι κάποιος στην παρούσα στιγμή μαζί μας, τίποτα άλλο. Ξεχνάμε όμως πως και οι άλλοι μπορεί το ίδιο να θέλουν... Ιδίως όταν οι άλλοι είναι οι αγαπημένοι μας, είναι δύσκολο να βλέπουμε να αγωνίζονται, να πονούν ή να πληγώνονται.


Όταν τους συμβαίνει αυτό, μπορεί να νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να τους λύσουμε τα προβλήματά τους. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε κατά νου, το να είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό που πραγματικά χρειάζονται εκείνη τη στιγμή. Επειδή μπορεί να μας είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να πούμε ή να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζονται. Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφεθεί και απλά να υπάρχουμε στο παρόν με ένα άλλο άτομο μπορεί αληθινά να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και στήριξη από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε!


Ενθυμούμενοι

Μπορούμε ίσως να θυμηθούμε μια εποχή που ήμασταν αναστατωμένοι και χρειαζόμασταν έναν καλό λόγο, μια αγκαλιά ή να ακούσουμε κάτι αληθινό από κάποιον άλλο. Και όσο θυμόμαστε αυτές τις φορές, ίσως σκεφτούμε τις χειρονομίες καλοσύνης που ήταν θεραπευτικές. Μπορεί ένας λόγος από καρδιάς, όπως «νοιάζομαι για σένα», ή η χαλαρωτική παρουσία κάποιου που μας κρατούσε και δεν περίμενε τίποτα από μας, να μας ήταν ό,τι πιο παρηγορητικό. Ενθυμούμενοι την προσωπική μας αλήθεια βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.


Όταν είμαστε σε θέση να θυμηθούμε τέτοιες στιγμές, γίνεται πιο εύκολο να έχουμε κατά νου ότι το να δίνουμε συμβουλές ή να λέμε περισσότερα από όσα είναι πραγματικά απαραίτητα, δεν είναι πάντα καθησυχαστικό. Αυτό που είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τον άλλον δεν είναι να προσπαθεί κάποιος να διορθώσει εκείνον ή τα προβλήματά του, αλλά να είναι απλώς εκεί για εκείνον. 'Οταν αρχίζουμε να νιώθουμε την ανάγκη λοιπόν να προσφέρουμε συμβουλές ή να επιδιορθώσουμε μια κατάσταση, μπορούμε να παίρνουμε βαθιές ανάσες αφήνοντας την παρόρμηση να περάσει, και να επαναφέρουμε την προσοχή μας στο παρόν. Παρόλο που μπορεί να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από αυτή την απλή παρουσία, για να είμαστε φίλοι.


Επικοινωνία

Όσο περισσότερο συντονιζόμαστε με αυτό που νιώθουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τόσο πιο ικανοί είμαστε να δώσουμε πραγματικά ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς την ώρα της ανάγκης τους. Κρατώντας τα πράγματα απλά και αληθινά, μας βοηθά να δώσουμε το μέρος του εαυτού μας που είναι ικανό για τη μεγαλύτερη συμπόνια. Δηλαδή, ανοιχτά αυτιά και καρδιά που κατανοεί. Αυτό μπορεί να χρειάζεται εκπαίδευση... Για να μάθεις όμως να επικοινωνεις είναι απαραίτητο και να είσαι όντως παρών.


Αυτό το απλό "να είσαι εδώ" μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μαθαίνεις πρώτα πώς να ξεκαθαρίζεις τη διανοητική σου ακαταστασία, να μιλάς με τον εαυτό σου καθαρά και να τον επαναφέρεις στην παρούσα στιγμή. Έτσι, καλλιεργείς τη γαλήνη και εξασκείσαι και στην προσεκτική ακρόαση για να προσφέρεις παρουσία, για πιο συνειδητή επικοινωνία.

Δες με κλικ εδώ πώς μαθαίνεις να καλλιεργείς τη γαλήνη και να προσφέρεις αληθινή παρουσία στην κάθε εμπειρία σου.

ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page