top of page

Πνευματικότητα και Εργασία

Έγινε ενημέρωση: 29 Οκτ 2022

Δυσκολεύεσαι να κρατήσεις ανάσες γαλήνης και ηρεμίας μέσα στην εργασία; Να ένα θέμα, που μοιάζει σα να φέρνουμε το Καλοκαίρι μες το Χειμώνα, και ό,τι άλλο είναι κοντύτερα στο πνεύμα μας και στη χαρά.

Της ψυχής μας η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρχει ειρηνικά με εκείνη της εργασίας μας, αρκεί εμείς να προσεγγίζουμε την καθεμία με ισορροπία και αποφασιστικότητα. Και η εργασία μπορεί να δίνει ευκαιρίες για αρκετές συνειδητοποιήσεις, όπως η πνευματικότητα είναι ικανή να βάζει τάξη στο χάος. Δεν χρειάζεται να αρνηθούμε τον πνευματικό μας εαυτό ενώ εστιάζουμε στην εργασία μας, παρόλο που η εργασία μας μπορεί να μην είναι εύκολη όταν ενδιαφερόμαστε για μια πιο πνευματική ζωή.

Επάγγελμα και πνευματική πρακτική

Ο χώρος της εργασίας μας μπορεί να μην ταιριάζει πάντα στις καλύτερες προσδοκίες μας, αλλά το να ζούμε αυτή την πρόκληση μπορεί επίσης να είναι μια υπέροχη πνευματική άσκηση. Να θυμόμαστε ότι μπορούμε να επιδιώξουμε την εξέλιξη στην ύπαρξή μας χωρίς να ζητάμε από τους άλλους να παραδειγματιστούν από μας. Και αυτοί είναι ανθρώπινα όντα που ίσως κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτυχθούν παρά την αντίσταση, και μπορεί να μας υποστηρίξουν όταν η πορεία μας γίνεται δύσκολη.


Σύνδεση πνευματικότητας και εργασίας στην πράξη Είναι δική μας επιλογή αν θέλουμε, να ενσωματώσουμε το πνεύμα του εργασιακού χώρου στις δικές μας πνευματικές πρακτικές. Παίρνοντας για παράδειγμα μαζί μας μικρές επιβεβαιώσεις και σύντομες πρακτικές, που μας βάζουν εύκολα και άμεσα ξανά στην ηρεμία μας. Ας θυμηθούμε την ισότονη αναπνοή, τις βεβαιώσεις των θεραπευτικών ασκήσεων όπως στα μαθήματα ¨Σώμα & Πνεύμα" και ασκήσεις γείωσης όπως στο L.a.m. Coaching (δες αυτή... με κλικ εδώ), οι οποίες γίνονται εύκολα ακόμα και σε ένα 3λεπτο διάλειμμα, αλλάζοντας άμεσα τη θέση μας στην κλίμακα συναισθημάτων και της συνειδητότητας. Πρακτικές οι οποίες μας επαναφέρουν στην ισορροπία και μας διατηρούν παρόντες και γαλήνιους. Από αυτή την εσωτερική κυρίως θέση, μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο χάος και να βάζουμε τάξη - αρμονία στην εργασία αλλά και στη ζωή μας τελικά, αφού εκεί περνάμε ένα μεγάλο μέρος της.


Χρόνος και χώρος

Τα επαγγέλματα τείνουν να καταλαμβάνουν πολύ χρόνο στη ζωή μας, γι' αυτό ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας χρησιμοποιώντας τον για να περπατήσουμε στη φύση ή να γράψουμε παρατηρήσεις στο ημερολόγιό μας. Επίσης εάν σχεδιάζουμε σωματικές ή και άλλες θεραπευτικές δραστηριότητες, ας δίνουμε στον εαυτό μας το δώρο αυτό χωρίς βιασύνη, ως αναζωογόνηση. Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε έναν πνευματικά συνειδητό χώρο εργασίας προσέχοντας την ενέργειά μας, τοποθετώντας αντικείμενα που έχουν νόημα για μας, όπως κάτι που σχετίζεται με την πορεία της ζωής μας.

Με τη σοφία του Φθινοπώρου

Δεν θα σας πρότεινα να κοιτάζετε συχνά φωτογραφίες διακοπών ή να ρεμβάζετε νοσταλγώντας τες, επειδή το πιο πιθανό είναι να αυξηθεί το χάος γύρω σας, η δυσαρέσκεια και ο θυμός ακόμα, όταν θα επιστρέψετε στην... πραγματικότητα. Επειδή, άμα θέλουμε ηρεμία, είναι σοφία να καλλιεργούμε την παρουσία και όχι την απουσία. Ίδια σοφία με την απαλότητα του Φθινοπώρου, που δίνει παρόν Καλοκαιριού καθώς εισάγει Χειμώνα. Με χρωματικές αλλαγές και λίγο κρύο, με δόση θλίψης και περιέργειας συνάμα, έναν παλλόμενο χαιρετισμό και την προσφορά μίας σύνδεσης, καταφέρνει να σμίξει τα αντίθετα. Παίρνει έναν ήλιο παραμάσχαλα και φέρνει θαλπωρή σε μία βεράντα.

Ανάλογη σύνδεση μπορούν να προσφέρουν και οι πνευματικές μας αξίες στην ενέργεια του χώρου εργασίας μας. Ως εργαζόμενος ο πνευματικός μας εαυτός μπορεί να είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία που φέρνουμε μαζί μας. Προσεγγίζοντας με πρόθεση τους στόχους μας, τα έργα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, βαδίζουμε προς την πνευματική ολοκλήρωση ενώ παράλληλα προωθούμε απαλά ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον εργασίας.

......................................................................................................................#πρόθεση #εργαζόμενος #σοφία #χρόνος #ψυχή #ανάπτυξη #ισορροπία #ανάσες #επιλογή #συνειδητό_χώρο


ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page