top of page

Mindfulness

Έγινε ενημέρωση: 18 Μαΐ 2023

Είναι η τέχνη της διεύρυνσης της επίγνωσης (ή συνειδητότητας), και ένας εύκολος δρόμος για τη γαλήνη. Αυτοσυγκεντρωνόμαστε έτσι, που να αποκτάμε πρόσβαση στην εσωτερική σοφία μας, και μέσα από αυτήν αναπτυσσόμαστε και πιο ισορροπημένα. Το mindfulness oνομάζεται και ενσυνειδητότητα, και αποτελεί έναν συγκεκριμένο τρόπο να δίνουμε προσοχή στην κάθε μας στιγμή. Ενέχει την σκόπιμη διερεύνηση της προσοχής μας, ώστε να έρθουμε σε επαφή με όλες τις αισθήσεις, και με ό,τι συμβαίνει τόσο στον εσωτερικό κόσμο -όπως στο σώμα μας- όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Τεκμηριωμένος επιστημονικά πλέον τρόπος, για να δίνουμε την προσοχή μας στην κάθε εμπειρία που ζούμε.

Γιατί Minddfulness

Σκοπός είναι, μέσω της ενσυνειδητότητας, το άτομο να αντιμετωπίζει την κάθε εμπειρία με μια ήρεμη και ειλικρινή περιέργεια. Μέσα από αυτόν τον τρόπο κάθε εμπειρία, κάθε σκέψη, κάθε βίωμα ή σωματική αίσθηση, όσο οικεία και γνωστά και αν είναι, αντιμετωπίζονται από το άτομο κάτω από μια νέα οπτική. "Σαν να μην τα έχει συναντήσει ποτέ στο παρελθόν."

Στην ενσυνειδητότητα, η αποδοχή της όποιας εμπειρίας ή κατάστασης χωρίς επίκριση, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρακτικά σημαίνει ότι μέσα από την εξάσκηση μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε ό,τι προκύπτει όπως είναι, ό,τι και αν είναι αυτό, ακριβώς όπως ο καθρέφτης αντανακλά ό,τι βρίσκεται μπροστά του. Στόχος μας είναι η απουσία κάθε προσπάθειας να προσθέσουμε, να αλλάξουμε, ή να βελτιώσουμε ό,τι συμβαίνει στην εμπειρία. Ωστόσο, σημαντικό να διευκρινιστεί ότι μιλάμε για αποδοχή, όχι παραίτηση. Μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι και να εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην συνέχεια, ώστε να επιτευχθούν βήμα βήμα απαλά οι επιθυμητές αλλαγές.

Feet gently pressing on the ground
Βήματα απαλά στην αλλαγή.

Μπορεί να καλλιεργηθεί

Η συχνή εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα βοηθά στην καλλιέργεια όλων εκείνων των βασικών δεξιοτήτων, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον καθένα στο να ζει τη ζωή που επιθυμεί. Πρόκειται για μια εσωτερική διεργασία η οποία μας βοηθά να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που χειριζόμαστε τόσο τις καθημερινές δυσκολίες, όσο και τα αναπόφευκτα προβλήματα. Το mindfulness δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η φυσική και αναπόσπαστη ικανότητα του ατόμου να είναι πλήρως συνειδητό στο εδώ και τώρα, και στην πραγματικότητα δε, βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ελάχιστες στιγμές μέσα στη μέρα. Το θετικό είναι ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να καλλιεργηθεί. Με τακτική εξάσκηση μπορεί κάθε άτομο σταδιακά, να γίνεται όλο και πιο ενσυνείδητο στην καθημερινή του ζωή, και να έρχεται σε πλήρη επαφή με τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.


Άμεση σχέση

Η ενσυνειδητότητα έχει άμεση σχέση με την ενσυναίσθηση επειδή όταν ακούμε και παρατηρούμε τόσο ελεύθεροι από τις σκέψεις - κριτικές, τότε είμαστε αυτόματα ικανοί για ενσυναίσθηση (compassion) του εαυτού και των συνανθρώπων μας. Και ίσως η πιο σπουδαία δεξιότητα που καλλιεργείται με την ενσυνειδητότητα να είναι η αυτο-συμπόνια (ή self-compassion), η οποία αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της. Όταν δε κάποιος απευθύνεται σε έναν Θεραπευτή, επειδή βάλλεται από δυσφορικά συναισθήματα, ουσιαστικά αναζητά κατανόηση και βοήθεια για να ανακουφιστεί από όλο αυτό το βάρος που κουβαλά. Μια βασική και απαραίτητη λοιπόν δεξιότητα που χρειάζεται να έχουν ο Θεραπευτής αλλά και ο Coach, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν και να χτίσουν μια αυθεντική και ειλικρινή σχέση με το άτομο που ζητά τις υπηρεσίες τους, είναι η ενσυναίσθηση. Αυτή είναι η ικανότητα κάποιου «να μπαίνει στα παπούτσια του άλλου», έτσι ώστε να μπορεί να κατανοεί, και να αισθάνεται τα προβλήματα και τις καταστάσεις μέσα από την οπτική του άλλου ανθρώπου. Και το βασικότερο αποτέλεσμα της ενσυναίσθησης, όπως και της ενσυνειδητότητας, είναι η συμπόνια. Καλλιεργώντας στη συνέχεια αυτή τη δεξιότητα το άτομο, τείνει και το ίδιο να προσεγγίζει τον εαυτό του με συμπόνια. Κατανοεί, αντιλαμβάνεται και αποδέχεται χωρίς να επικρίνει - δηλαδή με άλλα λόγια, να αγαπιέται!


Υποσημείωση: Μιλώ για το mindfulness μέσα από την εφαρμοσμένη γνώση και πιστοποίησή μου ως Minfulness Practitioner. (Θα βρεις την πιστοποίηση στην πρώτη σελίδα εδώ... του anasana.gr ) Χρησιμοποιώ τις πρακτικές του στις συνεδρίες μου τις ατομικές ή ομαδικές με αποτέλεσμα που είναι εμφανές στη ζωή των ασκούμενων. (Βλέπεις μαρτυρίες εδώ... ) Αφήνεις τα στοιχεία σου για μια συνεδρία μαζί μου με κλικ εδώ...


Ευαγγελία Σερέτη, DDS

Ενεργειακή Θεραπεύτρια και Προπονήτρια Ευζωίας

Εγκεκριμένο μέλος του IICT




ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page